Access Kontrol Sistemleri ve Kullanım Alanları

Access Kontrol Sistemleri ve Kullanım Alanları

Access Kontrol Sistemleri ve Kullanım Alanları

Geçiş kontrol sistemi olarak bilinen Access kontrol sistemleri pek çok alanda kontrol ve denetimi sağlamak amacıyla kurulan sistemlerdir. Bu sistemler sayesinde geçişlerde her türlü güvenlik önlemleri alınmakta, geçişlerde denetimi en iyi şekilde sağlamaya çalışılmakta ve akabinde raporlayarak günün ve durumun özetini sunmak için yardımcı mekanizmalar olarak karşımıza çıkmaktadır. Pek çok güvenlik sistemleri gibi geçiş kontrol sistemi olarak bilinen bu sistemler de güvenliği sağlama konusunda yardımcı ve destek olan güvenlik sistemlerden birisidir. Yol ve toplu yaşam alanlarında geçişlerde güvenliği sağlamada yardımcı olan mekanizmalar içerisinde bu sistemler yer almaktadır. Bu sistemler ile sözü edilen yerlerde güvenlik tedbirleri sağlanmaktadır.

Access Kontrol Sistemlerinin Başlıca Sistem Kurguları

Geçiş kontrol sisteminin sağlandığı Access kontrol sistemlerinin başlıca kurgu alanları olarak şu alanları sayabiliriz;

  • Kartlı Geçiş Sistemler: OGS ve HGS gibi otobanlarda toplu geçişlerde bu sistemlerden sık yararlanılmaktadır. Kaçak geçişlerin tespit edilmesi için buralarda bu sistem kullanılmaktadır.
  • Parmak izi tanıma sistemleri: Parmak izi ile suçluları tespit edebilmek için bu sistemden yararlanılır.
  • Yüz tanıma sistemleri: Hırsızlık gibi olaylarda kişinin profilini tespit etmede ya da işe giriş çıkışlarda çalışanları tanımak açısından bu sistem kullanılır.
  • Bunlar dışında iris tanıma sistemleri, avuç içi ve damar tanıma sistemleri, turnike sistemleri, X- Ray sistemleri gibi daha birçok alanda da bu sistemden yararlanılmaktadır.

En Çok Kullanım Alanları

Geçiş kontrol sistemi olarak Access kontrol sistemlerinin en çok kullanıldığı alanlar olarak şu alanları örnek gösterebiliriz: Otoban ve köprü geçişlerinde kaçak geçişleri tespit edip ceza sistemin uygulanması, özel proje alanlarında, iş yerinde çalışanları tespit ve kontrol etmek için iş yerlerinde giriş ve çıkışlarda, konsolosluk ve elçiliklerde, okul ve dershanelerde öğrencilerin devam durumlarını tespit etmek için, garaj ve otoparklarda araçların giriş ve çıkışlarını takip etmek, otel, spor ve üyelik alanları gibi yerlerde müşterileri tanımak ve giriş çıkışlarını tespit etmek için, müze ve finans kuruluşu gibi yerler örnek gösterilebilir. Bu ve buna benzer alanlarda bu sistem sayesinde güvenlik en iyi şekilde oluşturulmaya sağlanmaktadır.

Share this post

Bir cevap yazın